Izbori Saveznog Predsjednika 2016

Sljedeće nedjelje će se održati drugi izborni krug za izbore saveznog predsjenika, koji će definitivno biti povijestan. Prvi put u historiji druge republike savezni predsjenik neće biti od strane takozvanih velepartija, SPÖ ili ÖVP. To je več sigurno.

Jedan drugi zanimljivi aspekt je, da će biti „izbori“ između Aleksandra Van der Bellena i jednog kandidata FPÖ-a, koji je ujedno bio najjači kandidat prvog izbornog kruga. „Izbori“ pod uzvičnicima, pošto „alternativa“ prema Van der Bellenu za nas muslimane i muslimanke ni pod kojem slučaju ne dolazi u obzir.

Norbert Hofer je kandidat, koji jasno zastupa islamofobična gledišta – to je zadnji put signalizirao otvoreno u jednom intervju, u kojem je muslimanskom novinaru jednoglasno objasnio, da Islam nije dio Austrije. A da to nema veze sa njim.

Mi, Mreža Muslimanskog Civilnog Društva, smatramo da svaki rasistički plakat, svaka ksenofobična letka i svaki ljudsko biće ponižavajuči govor FPÖ-a ima veze s nama! Na kraju ne samo zbog toga, zato što gotovo dnevno dobivamo poruke od ljudi, koji su žrtve te političke hajke: Mnoge vijesti o napadima na kao takve prepoznatljive muslimanke, diskriminacija na osnovi islamske vjeroispovijesti, napadi na džamije, šikane i parole sa nazističkim mislima.

Mi smatramo, da je važno, da svako sa pravom glasanja to i koristi i time pokaže, da nije svejedno, ko je će biti naš državni poglavar! Ne smije biti svejedno, koja gledišta zastupa i dali širi mržnju. Zato pozivamo sve građane, da u nedjelji dadnu jedan jasan signal i da sudjeluju u stvaranju jednog pozitivnog i boljeg suživota u Austriji.

Über NetzwerkMZ

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.Benötigte Felder sind markiert *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.